tirsdag den 21. juni 2011

Tanker om specialreformen

Københavns Kommune vil investere i inklusion og tidlig indsats. Hurra for det! Jeg håber, at det i praksis giver flere kompetente hænder og at hensynet til det enkelte barn aldrig kommer ud af fokus.

"Vi vil sørge for, at de børn, der har nogle specielle behov, bliver set og hjulpet så tidligt, at deres risikoadfærd ikke udvikler sig til noget, der kræver meget specialundervisning. Både for børnenes skyld og for økonomiens skyld," siger Børne- og Ungdomsborgmester Anne Vang (S) i Berlingske Tidende.

Anledningen er den nye specialreform, som netop er forhandlet på plads i Københavns Kommune.
Overordnet set skal der investeres (efteruddannelse, ekstra pædagoger og fysisk indretning) og så skal der være fokus på den tidlige indsats.

En tidlig indsats er meget vigtig, men det er naivt at tro at en tidlig indsats kan erstatte den kontinuerlige indsats der vil være brug for, når vi taler om børn med særlige behov. Det er sjældent noget som de vokser fra eller som "går væk". Det kræver en koncentreret, kontinuerlig og kompetent indsats hele livet. I takt med at barnet udvikler sig - for det vil barnet som regel heldigvis gøre med den rette støtte - så udvikler behovet for støtte sig også. Der er forskel på at gå i børnehave og skulle have hjælp til rækkefølgen af handlinger, når man skal gå på toilettet og så når man går i folkeskolens ældste klasser og skulle have hjælp til at strukturere lektielæsning eller eksamensforberedelse. Som det også gælder for normalt fungerende børn, så gælder devisen "Små børn - små problemet; store børn - store problemer" også for børn med særlige behov. Det håber jeg ikke politikerne glemmer i deres iver for den tidlige indsats.

Jeg forsøger at holde vores egen erfaring med den dels noget træge sagsbehandling og dels den praktiske hverdag i en af kommunens skoler ude af min vurdering af reformen, selvom det er svært. For når man er mor til et barn med særlige behov, så er der advarselslamper der lyser, når man virker mere forhippet på en politik end på en praktisk hverdag.

Læs mere på Københavns Kommunes egen hjemmeside.

5 kommentarer:

 1. De vil udvikle et katalog med gode ideer, nogle er ikke så dårlige:

  http://www.b.dk/nationalt/trygge-boern-kan-spare-kommunen-for-udgifter

  SvarSlet
 2. Ja, ideerne er rigtigt gode. Jeg håber de vil blive brugt i praksis. Inklusion er en god tanke, men det er bare så vigtigt at der følger viden og midler med. Ellers er det virkelig bare et andet ord for besparelse.

  Tak for linket til artiklen.
  Kh Kathrine

  SvarSlet
 3. og...

  http://adhd.dk/vildogstille/

  og...

  http://www.b.dk/nationalt/adhd-foreningen-jubler-over-koebenhavns-nye-tiltag-paa-specialomraadet

  kh

  SvarSlet
 4. din kommentarboks blev lige samlingssted for mine links...så ved jeg hvor de er :o)

  http://kbh.enhedslisten.dk/Born-med-saerlige-behov-skal

  nu skal jeg nok stoppe !

  SvarSlet
 5. Nej, bliv endelig ved - det er godt med linksamlinger. Især når de er så relevante og interessante som dem du kommer med.
  Kh Kathrine

  SvarSlet

Vi bliver glade for hver en kommentar og hilsen - tak fordi du læser med!