tirsdag den 4. maj 2010

Autisme indefra med hjælp fra Olga

"Hvis du har set ét menneske med autisme, har du kun set ét menneske med autisme" siger den meget kloge Dr. Olga Bogdashina i denne artikel i Politiken fra i søndags.

Autisme beskrives kort som "en medfødt, biologisk udviklingsforstyrrelse i hjernen", og artiklen fokuserer bl.a. på, hvordan autister ofte er 'sanseforstyrrede' eller rettere sagt oplever sanseindtryk meget anderledes end de fleste. Lyde kan gøre ondt. Syn kan give kvalme. Det er meget forskelligt og helt individuelt hvordan det opleves/sanses.
Det er godt at huske på, når Alfred reagerer på noget. At han ikke oplever ting som vi andre gør og at vi derfor ikke skal 'rette' på hans oplevelse ved f.eks. at sige 'Nej, det gør da ikke ondt' osv. Det ved vi jo faktisk ikke noget om. Vi må lytte til ham, når han nu er så god til at sætte ord på hvad han oplever.

I artiklen skriver de at der er enighed blandt forskerne om at autister afviger i deres sproglige og kropslige kommunikation. De har i mere eller mindre grad svært ved at begå sig socialt. Og deres adfærd og interesser virker begrænsede om monotone.
Men her træder Fru Olga så på scenen - Hun bestrider ikke karaktertrækkene, men mener at de særlige adfærdsmønstre udvikles, fordi deres sanseapperat fungerer anderledes. De trækker sig f.eks. ind i sig selv for at skærme sig for de næsten eksplotionsagtige sanseindtryk.

Så det der med en stor tur i Tivoli en varm sommerlørdag... Narj, det gør vi jo ikke. En tur gennem en tunesisk bazar? Ikke lige med det samme.
Men små skridt og nye indtryk i moderate mængder? Oh ja - dét gør vi. Og Olga synes også det er godt.
(Og læs nu artiklen!)

1 kommentar:

  1. Tak for linket. Det er en usædvanligt saglig artikel, synes jeg og hende Olga vil jeg gerne læse mere af.

    SvarSlet

Vi bliver glade for hver en kommentar og hilsen - tak fordi du læser med!